Rożki z pikantnym serem

Składniki

Przepis na 25 sztuk:

Ciasto:

0,5 kg mąki
1 łyżeczka: soli, proszku do pieczenia, sody
3/4 szklanki zimnej wody
200 g masła pokrojonego w plastry
50 g masła roztopionego

Nadzienie:

400 g sera białego twarogowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
2 żółtka
łyżeczka cukru
oregano i bazylia
białko jajka

Przygotowanie

Ciasto:
Odsypać 100 g mąki, a resztę przesiać przez sitko z sodą, proszkiem, dodać sól, wymieszać. Wrzucić pokrojone masło i wlać zimną wodę – wyrobić ciasto, a następnie włożyć je do lodówki na pół godziny.

Nadzienie:
Ciasto jest w lodówce, więc można zabrać się za farsz. Twaróg zmielić blenderem. Dodać koncentrat i wymieszać, czosnek przecinąć przez praskę, znowu wymieszać, dodać zółtka, posolić i popieprzyć, wsypać cukier – wymieszać. Na koniec dodać zioła: oregano i bazylię – połączyć ze składnikami i odstawić do lodówki.

Ciasto c.d.:
Rozwałkować ciasto i posmarować go roztopionym masłem i oprószyć mąką, następnie zawinąć w rulon i rozwałkować go na cienkie ciasto i znowu rozprowadzić na nim resztę masła i posypać mąką.

Teraz ciasto złożyć na trzy częśći w jedną stronę

a potem w drugą stronę, zawinąć w papier do pieczenia i schować na 30 min do lodówki:
.

Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać z niego kwadraty (użyłam do tego zakrętki od pojemnika o bokach po 10 cm) i na każdy kwadrat nałożyć sporą łyżeczkę nadzienia.

Skleić boki, posmarować białkiem jajka i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopniu przez 20 min.

Polecam nieco ostygnięte, wtedy smak jest wyraźniejszy🙂
Pozdrawiam!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: