Paszteciki krucho-drożdżowe

Składniki

Farsz:
700g wołowiny (niezbyt chudej) z rosołu
4 cebule
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
oliwa (olej)

Ciasto:
500g mąki tortowej
200g masła
50g świeżych drożdży
4 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
4 żółtka
1 jajko

+jajko do smarowania, kminek

Przygotowanie

Farsz:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić, zarumienić na patelni z oliwą lub olejem. Wołowinę zmielić, można razem z warzywami z rosołu. Dodać do cebuli i poddusić. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz powinien być dość zwarty, by dobrze się trzymał w pasztecikach, więc jeśli się rozlatuje dolać oleju lub oliwy.

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Masło posiekać z maką i dodać resztę składników, a na końcu drożdżową śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto.

Żeby było łatwiej rozwałkować, podzielić ciasto np. na 3 części.
Rozwałkować na grubość około 0.5 cm. Nakładać farsz i zawijać ciastem.
Układać “szwem” do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Można posypać, np. kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 minut. (aż będą ładnie zarumienione, kontrolować czy nie przypiekają się za bardzo od spodu, jeśli tak, to zmienić grzałkę na samą górną).

Wychodzi ok. 40 pasztecików.

Przepis na ciasto z forum cincin.cc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: