pyszne ciasto cytrynowe mojej babci

Składniki

CIASTO
1 szklanka mąki tortoej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

MASA
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
0,5 szlanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

DEKORACJA
4 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie

CISTO
do żółtek wsypać proszek i wlać ocet, wymieszać. 2 białka ubić na pianę, dosypać cukier, żółtka i ubijać dosypując przesiane obie mąki. blachę wysmarować, wyłożyć. piec 15 minut w temp. do 2000C

MASA
szklanke wody zagotować z cukrem waniliowym i margaryną, dodać sok z cytryny, w garnku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej masy. ugotować jak budyń, ostudzić.

ciasto przekroić na pół i wysmarować masą. posypać cukrem pudrem.

ciasto jest pyyyyszneee,kto zje, ten zrozumie…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: