Kureczki jak miód

Składniki

ok.30 dag kurek
łyżka masła najprawdziwszego jakie się da
pół pęczka naci pietruszki
1 skromna cebulka
grubo zmielony pieprz – wg upodobań
słodka i najlepiej tłusta, (choć niekoniecznie) śmietana

Przygotowanie

Zapraszam dziś na pysznościowe kureczki, które mogą stanowić elegancką przekąskę imprezową, moga być pysznym niedzielnym śniadankiem, ale też romantyczną kolacją, lub wykwintnym dodatkiem do obiadu.To kurki na każdą okazję!

Najpierw czyścimy kurki, najdokładniej jak się da (żeby nam piasek nie zgrzytał w zębach).
Płuczemy , ale potem suszymy równie dokładnie, bo jeśli takie mokre podsmażymy, będą przypominać gumowe oponki!
Suszymy je na słońcu, albo np. …suszarką do włosów🙂

Na patelni rozpuszczamy świeżutkie masełko, na którym szklimy cebulkę pokrojoną drobniutko i leciutko posoloną, wrzucamy kurki (bez żadnego krojenia, no chyba, że trafią się jakieś wielgaśne)i dajemy mocny żar na 5 minut, potem zalewamy smietaną i mocno pieprzymy grubo mielonym pieprzem , wrzucamy zieloną pietruchę jak najdrobniej posiekaną ..możemy dodać kropelke Maggi ale tylko kropelkę, żeby nie zabić miodowego koloru i nie przycmić smaku kureczek. Dosalamy ewentualnie i indywidualnie !
A teraz :
albo je zjadamy z jakąś grzanką na kolację, albo wbijamy kilka jaj i mamy niedzielną, znakomita jajecznicę, albo…..robimy kruche babeczki, nadziewamy je kurkami, po wierzchu posypując wiórkami np. oscypka lub innego raczej ostrego sera i króciutko zapiekamy, albo dokładamy porcyjkę do jakiegoś mięska obiadowego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: