Chłodnik z ogórkiem

Składniki

– botwinka o,5 kg,
– buraki stare lub koncentrant
– ogórek zielony 0,5 kg
– szczypor, koper – pęczek
– 4 jajka
– rzodkiewka – pęczek
– kefir 1 litr

Przygotowanie

Ugotować botwinę w niewielkiej ilości wody. Można dodać kostkę warzywną. ( jeżeli robimy z koncetratem to dodać go teraz ). Ostudzić. Pokroić resztę warzyw w kostke. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.Dodać do botwiny. Schłodzić.Buraki ugotować w skórce. Buraki utrzeć na drobnej tarce i zmielić na papkę. Dodać do zupy.Wszysko wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.Posypać koperkiem i szczypiorem.
Dolać litr kefiru, wymieszać.
Chłodnik podajemy zimny. Można sam ale dobry jest z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

smacznego

Moje dzieci uwielbiają ten chłodnik.Ale zajmuje troszke czasu przygotowanie.Typowo letnia potrawa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: