Cytrynowiec atiny

Składniki

biszkopt
5 jaj
szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju
masa serowa
0,5kg twarogu
0,5litra śmietanki kremówki
2 galaretki cytrynowe
sok z jednej cytryny
wierzch
galaretka cytrynowa

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną pianę,powoli dodawać po jednym żółtku.Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,wlać łyżkę oleju i delikatnie wymieszać.Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i upiec.

Dwie galeretki rozpuścić w 1-1,5szklanki wody i ostudzić.Śmietankę kremówkę ubić na sztywną masę,po troszeczkę dodawać twaróg,na koniec wlać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę i sok z cytryny,dokładnie wymieszać.Masę wtłożyć na upieczony biszkopt.Wstawić do lodówki żeby zastygłą.

Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na masę serową.

To ciasto może mieć kilka wersji,np w sezonie truskwkowym ,używam galaretek truskawkowych,na masę serową układam świeże owoce truskawek i zalewam galaretką równiaż truskawkową.Równie dobrze może być z wiśniami,czy pomarańczmi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: