Mchali z buraków

Składniki

1 średni burak czerwony
10 orzechów włoskich
natka pietruszki
oliwa z oliwek
kilka kropli octu balsamicznego
ew. czosnek
pieprz, sól

Przygotowanie

Ugotowanego buraka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy pokroić, albo i nie. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystko razem wymieszać, polać niewielką ilością oliwy z oliwek z dodatkiem kilku kropli octu balsamicznego.
Sól, pieprz do smaku.
Podawać schłodzone.

Przepisu oczywiście nie wymyśliłam, ale przystosowałam rosyjski/gruziński przysmak do własnych potrzeb.
Nie dodałam czosnku, co pewnie jest zbrodnią na mchali, ale mnie smakuje już w tej wersji. Całkiem dobrze natomiast komponuje się z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kilka odmian mchali można bez trudu znaleźć na innych stronach kulinarnych, ale do działania zdopingowała mnie styczniowa KUCHNIA (2009)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: