Gulasz meksykański

Składniki

½ szklanki białej fasoli,
½ szklanki czerwonej fasoli,
30 dag chudej wołowiny,
15 dag bekonu,
2 łyżki smalcu,
½ łyżeczki kminku,
ostra papryczka chili,
4 ząbki czosnku,
łyżeczka oregano,
szklanka bulionu,
3 cebule,
strąk zielonej papryki,
4 pomidory (mogą być z puszki),
sól,
pieprz cayenne

Przygotowanie

Fasolę umyj, zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Następnie odcedź, zalej świeżą wodą, obgotuj krótko i osącz. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, przesmaż na łyżce smalcu, dodaj kminek, pokrojone chili, drobno posiekany czosnek. Skrop wodą i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj fasolę, oregano, wlej bulion. Duś 40 minut. Cebule obierz i posiekaj, paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Na pozostałym smalcu zeszklij cebulę, dodaj paprykę i pokrojone na cząstki pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą). Smaż razem kilka minut na dość dużym ogniu. Dodaj do garnka z mięsem. Bekon pokrój w kostkę, włóż do garnka, wymieszaj. Duś jeszcze ok. 10 minut.

Podawaj z ryżem lub bagietką.

Przepis z "Naj"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: