Krupnik z serkiem topionym

Składniki

40 dag cielęciny
1 duża marchew
pietruszka
kawałek selera
biała i jasnozielona część niedużego pora
6 niewielkich ziemniaków
3/4 szkl drobnej kaszy
100 g serek topiony śmietankowy
sól, pieprz
2 łyżki oleju
natka pietruszki świeża lub suszona do posypania
ew. przyprawa do zup
ok. 2 l wody
liść laurowy

Przygotowanie

Cielęcinę umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić, wrzucić kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 45 minut.
Dodać pokrojoną w półplastry marchewkę, seler, pietruszkę i pora, wsypać kaszę. Gotować około pół godziny. Na koniec dodać do krupniku pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy mieso i ziemniaki będą miękkie, przyprawić zupę do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, ew. przyprawą do zup i rozpuścić w niej serek topiony (trójkątne serki hochland ciężko się rozpuszczają, dlatego lepiej użyć zwykłego prostokątnego sera topionego innej firmy, albo rozpuścić go najpierw w kubeczku w małej ilości zupy).
Na koniec posypać zupę pietruszką, i jeśli mięso było bardzo chude, wlać 2 łyżki oleju.

Można też ugotować krupnik na szynce z dodatkiem suszonego grzybka, rezygnując z serka topionego,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: