Zupa-krem ziemniaczana z kurkami

Składniki

250 g kurek (swiezych lub z puszki)
1 duza cebula
250 g ziemniakow
1 lyzka masla
1/2 l bulionu (z kostki)
125 g tofu
3-4 lyzki sosu sojowego
pieprz mielony
2 lyzki wytrawnego sherry (ew.wino biale wytr.)
1/2 peczka bazylii (zielona pietruszka)

Przygotowanie

Swieze kurki oczyscic,oplukac,wieksze pokroic,podsmazyc na lekko rumiano na masle,lekko poddusic w odrobince wody.Grzybki z puszki tylko odcedzic,zrumienic,wyjac z tluszczu,zostawic w cieple.Zalewe z odcedzenia kurek mozemy wykorzystac do zupy,wowczas kostke rosolowa rozpuscimy w mniejszej ilosci wody.
Ziemniaki i cebule pokroic,zalac bulionem,ugotowc pod przykryciem do miekkosci (ok 15-20 min),wymieszac z tofu-namoczonym ok 5 min. w zimnej wodzie i pokrojonym w kostke.
Zupe lekko przestudzic,zmiksowac dokladnie na gladki krem.Zagotowac ponownie,doprawic sosem sojowym,pieprzem,sherry.
Przed podaniem wrzucic kurki,posypac pokrojona bazylia lub natka pietruszki.
Zmieni to co prawda smak zupy,ale zamiast kurek mozna dodac suszone grzybki -wymoczone,ugotowane i posiekane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: