Kruszon

Składniki

Ciasto:
– 3 szklanki mąki,
– 5 żółtek,
– 1 margaryna,
– 1/2 szklanki cukru,
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Obłożenie:
– 1/2 kg sera białego,
– 1 budyń śmietankowego,
– 1 jajko, – 1 cukier waniliowy,
– 1 puszka brzoskwiń.

Piana:
– 5 białek,
– 1/2 szklanki cukru,
– szczypta proszku do pieczenia.

Przygotowanie

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wsypujemy cukier. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy nożem do momentu gdy znikną grudki. Dodajemy żółtka, ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części (1/4 i 3/4). Schładzamy w zamrażalniku ok. 30 minut.

Przygotowanie sera:
Ser kruszymy ręką, dodajemy cukier, jajko i budyń śmietankowy. Wszystko razem wyrabiamy. Większą część ciasta(3/4 ciasta) wałkujemy i wykładamy nim dużą formę, wyłożoną natłuszczonym papierem. Na ciasto wykładamy ser, układamy na nim brzoskwinie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, szczyptę proszku do pieczenia. Pianę wykładamy na brzoskwinie . Na wierzch ścieramy(na tarce o dużych oczkach) pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 190ºC około 40 minut.

Uwagi:
Do ciasta można dodać inne owoce: jabłka, gruszki. Jabłka kroimy na talarki (średnia wielkość talarków, gruszki na połówki. Gdy jabłka są kwaśne posypujemy je cukrem.
Blaszkę do ciasta smarujemy tłuszczem i na to wykładamy natłuszczony papier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: