Ciasto Japońskie

Składniki

Składniki:
30 dag cuktu
20 dag mąki
7-8 jajek
40 dag zmielonego maku (można go namoczyć, ale nie trzeba)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
9 łyżek kaszy mannej
1 cukier waniliowy
bakalie ( wedle uznania: pokrojone orzech, rodzynki itp. )

Przygotowanie

Przygotowanie:
1. Na początku obieramy jabłka i ucieramy je na grubej tarce.
2. Łączymy cukier, mąkę i same żółtka – ucieramy.
3. Z białek ubijamy pianę
4. Do przygotowanej masy z cukru, mąki i żółtek dodajemy zmielony mak, utarte jabłka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kasze manne, bakalie i na koniec pianę z białek.
5. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i opruszonej bułką tartą formy ( ja piekę w tortownicy o Ø24 cm.).
6. Pieczemy tak około 45 min. w 180 °C.

Przepis wyskrobałam z notatnika mojej babci🙂. Jest naprawdę świetne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: