Sałatka ryżowa z tuńczykiem i awokado bez majonezu

Składniki

torebka ryżu (100 – 125 g)puszka tuńczyka w olejuczarne oliwki1 mały zielony ogórek1 miękkie awokadonatka pietruszkisól, pieprz, łyżka soku z cytryny lub limonkijeżeli lubicie ostre jedzenie, można też dodać drobno pokrojoną zieloną papryczkę chili (bez pestek)

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.Tuńczyka odcedzamy ale nie bardzo dokładnie- trochę oliwy przyda się do sałatki.Oliwki kroimy na pół, ogórka wzdłuż na ćwiartki, wykrawamy pestki i kroimy na małe kawałki. Natkę siekamy- średnio grubo. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w średnią kostkę, polewamy sokiem z cytryny.Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.Ważne, żeby awokado było dojrzałe. W sklepach zazwyczaj można kupić jedynie bardzo twarde, warto więc włożyć je do lodówki i poczekać aż zmiękknie albo zostawić na wierzchu zapakowane w paperową torebkę. Będzie dobre, gdy będzie mieć prawie konsystęcję masła.S M A C Z N E G O !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: