Kotleciki z dorsza z pietruszka

Składniki

500 g filetow z dorsza ( bez skory ) ,

1/2 kg ziemniakow ,

3 jajka – w tym 2 ugotowane na twardo i 1 surowe

40 g masla ,

natka pietruszki

maka ,

bulka tarta ,

oliwa , sol i pieprz

Przygotowanie

1. Filety z dorsza posypac sola i pieprzem.

2. Rozgrzac piekarnik do 190 C.

3. Polozyc na blasze folie aluminiowa , ulozyc na niej rybe , na to kawaleczek masla i przykryc folia zlepiajac boki folii tworzac paczuszki. Zapiekac 10 min

4. W tym czasie obrac ziemniaki , poroic na polowki i ugotowac w osolonej wodzie.

5. Odcedzone ziemniaki ubic tluczkiem

6. Do masy ziemniaczanej dodac posiekane jajka oraz posiekana natke pietruszki.

Doprawic sola i pieprzem.

7. Dodac kawalki ryby i wszystko dokladnie wymieszac.

8. Podzielic mase na kotlety , obtoczyc je w mace , jajku i bulce tartej

9. Usmazyc na rozgrzanej oliwie .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: