fritata

Składniki

2 średnie czerwone cebule,
5 papryk czerwonych i zielonych,
6 średnich ziemniaków ,
mały kubek kwaśnej śmietany ,
1 jajko
1 łyżka stołowa musztardy.
2 lyżka margaryny

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo,paprykę obieramy usówamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki ,obraną cebulę kroimy w piórka,na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na nią paprykę i cebulę solimy do smaku i smażymy az będą miękkie. na póługotowane kartofle obieramy ze skórki i kroimy w plasterki ,bierzemy formę do tarty lub jak ktoś niema to naczynie żaroodporne ,naczynie smarujemy olejem,na dnie układamy pokrojone ziemniaki posypujemy je jarzynką i bazylią,nawierzch kładziemy paprykę z cebulą.W garnuszku mieszamy kwaśna śmietane z surowym jajkiem i musztardą doprawiajac do smaku sola i pieprzem, sosem zalewamy warzywa.Wstawiamy je do nagrzanego do 200 st. piekarnika i zapiekamy ok 30min jeżeli ktoś lubi to można na 10 min.przed końcem pieczenia posypac startym żółtym serem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: