Babka z bakaliami

Składniki

1 kostka masła
1 szkl cukru pudru
6 jaj (białka ubić osobno)
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1 szkl maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szkl kakao
orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone lub jakiekolwiek inne bakalie dostępne w domu (ok.1-1,5 szkl po posiekaniu).

Przygotowanie

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę i bakalie. Wymieszać z ubitą pianą z białek.

Babkę dosyć ciężko się kręci, jest bardzo gęsta, ale tak ma być.

Piekę ją w piekarniku nagrzanym do ok 160-170 st., ale czasu nie jestem w stanie podać. Piekę "na oko", do suchego patyczka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: