Sernik z ziemniakami Babci Ziny

Składniki

Składniki:
3/4 kg Twarógu
25 dkg ziemniaków
15 dkg margaryny
35 dkg cukru
6 szt jajek
10 dkg rodzynek
1 szt aromatu migdałowego
1 szt cukru pudru — do posypania

Przygotowanie

75 dkg twarogu, 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków przepuścić 3x przez maszynkę
15 dkg margaryny utrzeć w misce z 35 dkg cukru i 6 żółtkami.
Proponuję do zmielonego twarogu z ziemniakami dodawać po łyżce utartej masy.
Ubić pianę z 6 białek, dodać rodzynki, zapach migdałowy.
Wymieszać delikatnie(nie mikserem).
Włożyć do tortownicy, piec około 40 minut.
Po wystygnięciu posypać obficie cukrem pudrem.
Osobiście nie mielę twarogu – używam twarogu do serników – nie trzeba go mielić.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: