Kruche ciasto ze sliwkami i kruszonką

Składniki

10 łyżek margaryny

10 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 szkl. mąki tortowej

OWOCE np. wiśnie, śliwki, jagody, porzeczki

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I gotowe!😉

Owoce przygotowujemy, jeżeli są bardzo soczyste można je trochę odsączyć.

Owoce pestkowe jak np. śliwki układamy zawsze skórką do dołu!

Ja wyrabiam to ciasto mikserem, i wychodzi taka kruszonka, ktorej połowę wsypuję na tortownice. Na to wykladamy owoce i posypujemy resztą ciasta.

Jeżeli ktoś będzie wyrabiał ręcznie to ciasto, to ma ono typową konsystencję ciasta kruchego.

Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut-musi się ładnie zrumienić.

Podana porcja wystarczy na tortownice ok. 24-26 cm.

Pyszne, szybkie i na prawdę łatwe ciasto. Chyba nie da się go zepsuć, no i ta chrupkość ciasta i soczystość owoców. To jest to co lubię najbardziej…😉

Na zdjęciach dzisiejsza wersja ze śliwkami…

SMACZNEGO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: