Rolada biszkoptowa z jagodami

Składniki

ciasto
4 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki maki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
1 łyżka octu

krem
200ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietanaka śnieżka
3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)

taka ilość kremu wystarcza na posmarowanie 2 rolad.

Przygotowanie

ciasto
Zółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać 2 łyżki wody i jeszcze troche ucierać aż masa zgęstnieje. Do utartych żółtek z cukrem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , łyżkę octu – jeszcze trochę ucierać. Białka ubic na sztywna pianę.
Do ciasta dołożyc pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyc na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piec w piekarniku w temp. 190 stopni około 20 minut . Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, położyć na ściereczkę lnianą, tak jak leżało w blaszce.
Po około 5 minutach od wyjęcia biszkoptu, delikatnie zrolować go w sciereczkę. Poczekać aż ostygnie.

Przgotować krem
Zelatyne wsypać do metalowego kubeczka, dodać 3 łyżki wody. Gdy napęczneje podgrzewać do całkowitego upłynnienia żelatyny.
Jagody, cukier, śmietanę kremówkę i śnieżkę razem zmiksować do uzyskanaia gęstej masy. Miksując dalej wlewć pomału upłunnioną żelatynę.
Gdy biszkopt wystygnie wyjąć ze ściereczki, posmarować kremem jagodowym i ponownie zrolować.

roladę mozna posypać pudrem , polać dekoracyjnie polewą.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: