Sernik na zimno na ciastkowym spodzie

Składniki

paczka ciastek San Holenderskie w czekoladzie
60 g masła

1 kg sera (na sernik)
tabliczka białej czekolady
2 czubate łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

jogurt truskawkowy 500ml (np. Danone – gratka)
galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Ciastka zmielić w maszynce, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć spód tortownicy lekko dociskając.

Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną z 5 łyżkami mleka czekoladę(wystudzoną), zmiksować i na koniec żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Wszystko wymieszać i wyłożyć do tortownicy.

Jogurt chwilę miksować, dodać galaretkę (wystudzoną) rozpuszczoną w 3/4 szkl., wody, wymieszać i wylać na lekko zastygnięty ser.

Średnica tortownicy to 25cm.

Biszkoptów nie zawarłam w składnikach, ponieważ akurat miałam otwartą paczkę, więc dodałam.

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: