Kruchy placek z owocami i kruszonką

Składniki

350 g mąki
2 jajka
200 g masła
120 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
litr przesmażonych owoców np jabłek lub śliwek lub wiśni lub czerwonych pożeczek lub malin
budyń waniliowy

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Przesmażamy owoce na teflonie (jabłka ścieramy na tarce, śliwki wypestkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki, wiśnie wypestkowujemy a pożeczki czy maliny można przesmażać w całości).

Białka oddzielamy od żółtek. Z mąki, żółtek, cukru, masła, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy (wylepiamy) na wysmarowaną tłuszczem foremkę prostokątną a 1/3 wkładamy do zamrażarki. Podpiekamy ciasto na jasnozłoto. Trwa to ok 15-20 min w zależności od piekarnika. Wyciągamy blaszkę z ciastem.

Ubijamy pianę z białek, mieszamy z łyżeczką cukru i budyniem oraz na koniec z przestudzonymi, przesmażonymi owocami. Jeśli mamy owoce ze słoika to w ogóle super.

Masę owocową wykładamy na podpieczony spód. Wyciągamy resztę ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na masę owocową. Wkładamy do piekarnika na następne 30 min.

Podawać po przestudzeniu z kleksem bitej śmietany na górze. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: