Jabłecznik na spodzie kruchym

Składniki

Ciasto:
6 żółtek i 1 jajo
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła
szczypta soli
60 dkg mąki

Farsz jabłkowy:
3 kg jabłek
1/2 – 3/4 szklanki cukru
cynamon

Przygotowanie

Przygotować farsz jabłkowy prażąc jabłka ze wszyskimi składnikami do odparowania zbędnego soku.

Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać mąkę. Dodać miękkie masło i wyrobić szybko ręcznie. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok 2h.

Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blaszkę i piec ok 15 min. Na gorące ciasto wyłożyć farsz jabłkowy. Drugą częścią ciasta przykryć farsz i piec 35 min w 2000 (w zależności od piekarnika)

Szarlotkę można podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: