Śmietankowiec

Składniki

3 szklanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
3 różnokolorowe galaretki
biszkopt na tyle gruby by przekroić go na pół (polecam ten z przepisu “Delicja”)

Przygotowanie

Przygotować galaretki (każdą rozpuścić w szklance wody). Wylać je na plaskie naczynia , pozostawić do zastygnięcia po czym pokroic w kostkę. Żelatynę namoczyć w małej ilości mleka, podgrzać, przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę i pokrojone w kostkę kolorowe galaretki. Delikatnie wymieszać. 1/2 masy wylać na przekrojony biszkopt, przykryć drugim po czym wylać resztę masy. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować dowolnie polecam startą na tarce czekoladę.

Z tych składników można również zrobić roladę (trzeba mieć jaednakże dość dużą blachę).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: