Pomidorowa z nuta pomarańczową i kaszą kus-kus

Składniki

pomidory – 1kg, lub puszka 800 g
mały koncentrat pomidorowy
pomarańcza 1 szt.
cebula 1 nieduża
woda 0,5 – 1l
kostka rosołowa 2 szt.
liść laurowy 2 szt.
czosnek 2 ząbki
suszona pietruszka lub natka z ogródka
oliwa z oliwek
śmietana 18% lub jogurt naturalny (wg mnie lepiej smakuje z jogurtem, a poza tym mniej kalorii🙂

Przygotowanie

Pachnie latem… Przepis przywieziony z Grecji…

Rozdrobnić pomidory (o ile nie są z puszki wczesniej odparzyć i obrać ze skórki), dodać sok z połowy wycisnietej pomarańczy, przyprawy, posiekaną cebulkę, czosnek, koncentrat pomidorowy – pogotować około 15 minut – aż wszystko zmięknie.

Wyjąć listek laurowy. Dodać oliwę i zmiksować blenderem.

Wczesniej zagotować wodę i rozpuscić w niej kostki rosołowe, nastepnie do wody dodać pomidorową miksturę. Chwile pogotować.

Podaję w małych salaterkach z kaszą kus-kus, łyżeczką jogurtu (nie mieszam – tak aby jogurt był widoczny w zupie) i posypuję suszoną pietuszką (a latem natka z ogródka:).

Wygląda i smakuje rewelacyjnie!!!

Smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: