Zupa brokułowa z makaronem

Składniki

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 duży brokuł podzielony na różyczki (500 g)
2 łyżki śmietany 18%
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
4 łyżki startego sera żółtego lub pokruszonego sera pleśniowego typu rokpol
150 g makaronu świderki lub kolanka

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Bulion zagotować i włożyć do niego umytego brokuła. Gotować go do chwili, gdy nabierze intensywnie zielonego koloru i zacznie robić się miękki. Przegotowany brokuł straci soczystą zieloną barwę i rozpadnie się. Połowę brokułów podzielić na mniejsze kawałki i pozostawić w zupie, drugą połowę wyjąć i zmiksować, i z powrotem przełożyć do zupy.
Doprawić zupę przyprawami, zabielić śmietaną, dodać makaron.

Po nałożeniu do miseczek posypać żółtym lub pleśniowym serem, ewentualnie ich mieszanką. Podane ilości wystarczają na 4 porcje.

Jeśli sami gotujemy bulion, możemy pokroić do zupy marchewkę oraz mięso kurczaka, wówczas zupa stanie się bardziej sycąca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: