Miodowe ciasto z jabłkami i orzechami

Składniki

* 250 g mąki,
* 1 czubata łyżeczka proszku do wypieków,
* 1/4 łyżeczki sody,
* szczypta soli

* 4 jajka,
* 2/3 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1/3 szklanki miodu,
* skórka otarta z 1 cytruny
* sok z jednej cytryny (miałam taką większą cytrynę),
* 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
* 2 jabłka (antonówka)

(*) szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie

Znalazłam ten przepis u Ayn
Pozmieniałam trochę proporcje:

Przygotowac (posmarowac masłem i posypac kaszką manną) formę o śr. 24 cm lub 26cm – z kominkiem. Piekarnik nagrzac do 180 stopni

Jabłka pokroic na nieduże kawałki (w kostkę)

Cztery pierwsze składniki wymieszac w misce.

Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę (do białości). Ciągle ubijając dodawać stopniowo olej. W szklankę po oleju wlać miód (wtedy nie przyklei się do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewać do masy jajecznej. Pod koniec dodać również skórkę otartą z cytryny.

Teraz już można odstawić mikser i dodac do masy jajecznej, porcjami, mąkę. Delikatnie wymieszać (robię to trzepaczką rózgową). Na koniec dodac pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlać sok z cytryny. Wymieszać i wlac do formy.

Pieczemy ok. 40-50 minut. Ja w połowie pieczenia musiałam wierzch przykryc folią aluminiową, bo ciasto już było zarumienione.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: