Klopsiki w sosie koperkowym – łagodne

Składniki

Składniki, wychodzi około 30 dużych klopsów :

– 1 kg mięsa mielonego (ja używam mieszanego, wołowo – cielęcego)
– 2 jajka
– 2 duże bułki, mleko
– 2 duże cebule, 5- 6 ząbków czosnku
– sól, pieprz

Sos:

– 2 pęczki koperku, duża marchewka, kostka rosołowa (niekoniecznie), mąka, śmietana, sól i pieprz

Przygotowanie

1. Bułki namoczyć w letnim mleku, cebulę posiekać, czosnek zetrzeć na tarce – dodać do mięsa mielonego. Dodać 2 jajka, doprawić, dobrze wszystko wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki.

2. Formować klopsy, obtaczać dokładnie w mące, podsmażyć na złoto z każdej strony. Usmażone klopsy wrzucić do dużego garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykryła klopsy). Dodać kostkę rosołową, startą na tarce marchewkę, doprawić wg upodobań. Gotować na małym ogniu.

3. Po około kwadransie dodać posiekany koperek; gotować kolejny kwadrans – tym razem nie przykrywać.W razie potrzeby zagęścić mąką z wodą lub mlekiem, dodać śmietanę.

Klopsy z cielęciny i w takim aromatycznym sosie mają wyjątkowo łagodny smak – bardzo lubią je dzieci.

Ja podaję z ziemniaczkami i ogorkami małosolnymi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: