Ciasto capuccino po raz nie wiem już który :P

Składniki

NA BISZKOPT:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-2-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NA CIASTO KOKOSOWE:
-5 białek
-1 szklanka cukru
-20 dag wiórków kokosowych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NA KREM KAWOWY:
-5 żółtek
-3 łyżki mąki
-1 budyń waniliowy bez cukru
-1 cukier waniliowy
-2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 kostka (250 g) masła
-5 dag capuccino waniliowego w proszku
-bakalie (rodzynki, orzechy, czekolada pokrojona w kostkę, migdały, suszone morele… no i już sama nie wiem co jeszcze może być ;))

NA PIANKĘ KAWOWĄ:
-1 szklanka śmietany kremówki
-1 opakowanie “śmietan-fixu”
-1 łyżka cukru pudru
-5 dag capuccino waniliowego w proszku

Przygotowanie

BISZKOPT:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Póżniej dodawać po 1 żółtku.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Składniki połączyć z masą jajeczną, wsypując je do niej po 1 łyżce i mieszając ręcznie. Biszkopt przelać do blaszki o wymiarach 25×36 cm. Upiec w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to ok.30 minut (+/- 5 minutek)

CIASTO KOKOSOWE:
Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać jeszcze wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć i przelać do blaszki o wymiarach identycznych jak ta, w której piekliśmy biszkopt. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni i piec ok.30 minut tzn. do czasu, aż ładnie się zarumieni.

KREM KAWOWY:
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka wymieszać w jakimś garnku. Wszystkie składniki gotować na niewielkim ogniu, często mieszając, aż zrobi się z nich budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Gdy krem będzie już gotowy, o czym łatwo się przekonacie obserwując jego konzystencję, dodać do niego capuccino i bakalie. Jeszcze raz wymieszać.

PIANKA KAWOWA:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i “śmietan-fixem” na sztywno. Dodać capuccino i wymieszać.

A CAŁOŚĆ MA WYGLĄDAĆ TAK…
Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu kawowego.Przykryć go ciastem kokosowym, posmarować pozostałym kremem. Wstawić na chwilę do lodówki. Na krem wyłożyć piankę kawową. Udekorować jak nam wyobrażnia podpowiada.

Ciasto “wymyśliłyśmy” nie tak znowu dawno z moją przyjaciółką, przerabiając i łącząc wszystkie znane nam ciasta capuccino🙂 Efekt wyszedł zaskakująco dobry😀 Możecie się zresztą o tym przekonać, jeśli skusicie się na skorzystanie z tego przepisu! Polecam i życzę smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: