Kiełbaski wołowe

Składniki

czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 5 minut

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 szklanki bulionu wołowego, 50 dag mielonej wołowiny, 2 roztarte ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, po 1/8 łyżeczki mielonych goździków i ziela angielskiego, sól, pieprz

Przygotowanie

Mieszamy sodę z ciepłym bulionem, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy masę, formujemy z niej kiełbaski (jeśli mamy więcej czasu, wkładamy je na parę godzin do lodówki), układamy na ruszcie. Ruszt z kiełbaskami wsuwamy na najwyższy poziom piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni, pieczemy 5 minut lub nieco dłużej (kiełbaski muszą być upieczone w środku). Podajemy z bagietką i zieloną sałatą. Uwaga: kiełbaski możemy także upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: