Miesno ryżowe kotlety

Składniki

300 g wołowiny (pieczeniowej),
lub wieprzowiny,
5-7 dag słoniny,
1,5 szkl ugotowanego na sypko ryżu,
12 – 15 dag cebuli,
1 szt – jajo,
2 łyżki oliwy lub oleju,
3-4 łyżki natki pietruszki ,

do panierki

bułka tarta

do smażenia

tłuszcz
sól
pieprz

Przygotowanie

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić i zemleć w maszynce.

Jajko umyć, wylać ze skorupki.

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu mieszając.

Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, zrumienić.

Zmielone mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą i pietruszką, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką lub robotem.

Przyprawić solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy uformować cienkie owalne kotlety, otaczając je w tartej bułce. Smażyć po obu stronach, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

Smak kotletów podniesie dodatek sosów bądź gulaszu mięsno warzywnego, pomidorowego lub grzybowego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: