Placuszki z sosem truskawkowym

Składniki

ciasto:
200g twarozku smietankowego
2 lyzki maki
3 jaja
szczypta soli
olej do smazenia

sos:
0,5kg truskawek
kilka lyzek soku z pomaranczy
2 lyzki miodu

Przygotowanie

Oddzielamy zoltka od bialek.Twarozek smietankowy dokladnie mieszamy z maka,zoltkami i sola(mozna rowniez ubic mase mikserem).
Z bialek ubijamy sztywna piane, delikatnie mieszamy z masa twarozkowa.
Na patelni rozgrzewamy olej.Nakladamy lyzka niewielkie kleksy ciasta i smazymy placuszki z obu stron na jasny,zloty kolor.
Truskawki myjemy, przebieramy i usuwamy szypulki.Miksujemy, dodajemy sok z pomaranczy i miod, jeszcze raz miksujemy.
Sos truskawkowy przelewamy do garnuszka, odgrzewamy i jeszcze cieplym polewamy usmazone placuszki.Podajemy na cieplo od razu po przygotowniu. Wtedy sa najsmaczniejsze:):):):):)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: