śledzie łowickie

Składniki

– 0,5 kg śledzi ( wymoczonych w przegotowanej, zimnej wodzie, by były lekko słone )
– 2 lub 3 cebule
– 4 lub 5 marchewek
– 5 lub 6 ogórków konserwowych
– puszka kukurydzy lub groszku zielonego (ostatnio dodaję groszek)
– majonez ( najlepiej "dekoracyjny" Winiary )
– 100 ml śmietany lub jogurtu

ZALEWA OCTOWA DO ŚLEDZI:
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka octu (ja stosuję ocet jabłkowy)
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 3-4 liście laurowe
– 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Wodę z octem,zielem angielskim i liśćmi laurowymi zagotowujemy.Na koniec dodajemy cukier i całość studzimy. Śledzie kroimy ukośnie w 3-4 cm kawałki, cebulę w krążki i pozistawiamy na jeden dzień w zalewie.
Gdyby zalewa wydawała się komuś zbyt kwaśna to można dodać więcej cukru.

Na drugi dzień po odsączeniu z zalewy łączymy składniki z ugotowaną i pokrojoną w półplasterki marchewką i ogórkiem konserwowym, kukurydzą, majonezem, śmietaną i doprawiamy pieprzem.

Muszę się przyznać, że nie lubię śledzi, ale w tej postaci zajadam się nimi z przyjemnością.

foto: alidab (dziękuję)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: