Czekoladowy krem śliwkowy – do słoika

Składniki

* ok. 3 kg śliwek
* 1 kg cukru
* 4 cukry waniliowe
* 100 g kakao
* 2-3 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru (w zależności, czy wolimy produkt bardziej czy mniej gęsty); ja dałam 2
* 100-150 ml likieru amaretto

Przygotowanie

Przepis zainspirowany czekodżemem, na który to można znaleźć na WŻ kilka przepisów

1. Śliwki wypestkować, ugotować w niewielkiej ilości wody (zeby sie nie przypaliły)do miękkości, zmiksować.
2. Dodać cukry i rozpuścić je w masie.
3. Wsypać kakao oraz proszek budyniowy – zmiksować.
4. Wlać likier amaretto, wymieszać.
5. Gorące “powidła” wkładać do słoików, dokładnie zakręcić i pozastawić do wystygnięcia do góry dnem.

*** zamiast amaretto można użyc innego alkoholu, np. rumu
*** jeśli ktoś się obawia, może zapasteryzować słoiki (np. 5-10 minut), ale nie jest to konieczne
*** krem wspaniale nadaje się jako nadzienie do naleśników / rogalików , przełożenie ciasta lub sam jako “deser”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: