Łatwe ciasteczka bakaliowe z płatków owsianych

Składniki

2 szklanki płatków owsianych,
3 białka,
pół szklanki cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
2 łyżki rodzynek ew. drobno posiekanych fig i daktyli,
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
cukier puder wymieszany ze szczyptą cynamonu do posypania.

Przygotowanie

1.Białka wstaw do lodówki celem ochłodzenia.Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp płatki owsiane.Stale mieszając zrumień. Uprażone płatki przesyp na talerzyk,wystudź.

2.Zimne płatki wymieszaj z rodzynkami. Schłodzone białka ubijaj mikserem,dodając sok cytrynowy, cukier oraz cukier waniliowy, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z płatkami i rodzynkami.

3. Płaską blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj małe porcje masy na blachę , formując kopczyki.Wstaw do piekarnika rozgrzaneo do temp.180 st. Piecz na rumiano 15 min. Wystudzone ciasteczka ew. oprósz cukrem pudrem i cynamonem.
Przepis wypróbowany. Ciasteczka bardzo smaczne .
Przepis z "Tiny".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: