Mazurek cytrynowo- figowy

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
2 zółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
25 dkg suszonych , pokrojonych fig
25 dkg cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki octu spirytusowego ( 6-10%)
2 cytryny
15 dkg skórki pomarańczowej
10dkg posiekanych orzechów włoskich

Lukier:
cukier puder
sok z cytryny

Przygotowanie

Ciasto:
składniki zagnieść. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st. około 45 min.

Masa:
Figi i cytryny obrane ze skórki mielimy w maszynce . Z wody , cukru i octu gotujemy syrop " do nitki". Dodajemy do syropu figi, orzechy , cytryny, skórkę pomarańczową.Smażymy na małym ogniu aż masa stanie się jednolita, wykładamy na upieczony spód z kruchego ciasta.
Dekorujemy mazurek lukrem

Mazurek jest bardzo sympatycznym zakonczeniem wielkanocnego ucztowania!

zródło – KUCHNIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: