Masa cukrowa – Anity

Składniki

składniki:

200ml wody
50gr glukozy w proszku
łyżka gliceryny w płynie
3łyzeczki zelatyny
2kg cukru pudru
łyżka tmc

Przygotowanie

wykonanie:

żelatynę namoczyć,potem rozpuścić w kąpieli wodnej ,dodać glicerynę i glukozę,mieszaać do rozpuszczenia glukozy(NIE MOZE SIĘ ZAGOTOWAC!!!) ,wyjąc z kąpieli- dodać cukier puder-wyrabiać az masa stanie się plastczna.Pod koniec dodać TMC i wyrobic.
Rewelacyjnie plastyczna!!!

Podana ilość wystarcza na pokrycie dwóch dużych tortow z dekoracją!!!

TMC to proszek uplastyczniający do kupienia w hurtowniach cukierniczych lub tutaj http://www.pan-centrum.pl/sklep,Masy_cukrowe,_skladniki_i_uszlachetniacze_mas_cukrowych,93,45,0,,0.html?clear=k&n=25

kosztuje ok 20 zł.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: