salata z indykiem i kozim serem

Składniki

porcja na 2-3 osoby

1 glowka salaty lodowej (iceberg)
300g piersi z indyka
2-3 lyzki oliwy lub oleju (do smazenia)
sol, pieprz do smaku

skladniki sosu:
3 lyzki octu malinowego
1 lyzka miodu akacjowego (lub innego plynnego)
1 lyzka oleju (najlepiej slonecznikowego)
1 pudeleczko sera koziego (takiego do smarowania pieczywa)

Przygotowanie

salate oplukac i “odwirowac” – inaczej sos zamieni sie w wode a smak odplynie wraz z nia… . piers z indyka usmazyc i pokroic w kostke. na tym samym tluszczu rozpuscic kozi ser, ale go nie smazyc. przygotowac sos mieszajac wszystkie skladniki do ujednolicenia konsystencji, polaczyc z kozim serem.
salate porwac, dodac do niej pokrojonego indyka i zalac sosem.
***
do salaty tej podano mi kiedys bagietke z maslem i zoltym serem i tak zostalo na wieki wiekow… . jesli zas chodzi o temperature podawania to wolnoc tomku…, ale ja lubie ja zimna lub najwyzej w temperaturze pokojowej. smacznosci!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: