Wigilijne uszka z mięsem mielonym

Składniki

ciasto:
40 dag mąki
szklanka gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
farsz:
30 dag mięsa mielonego (indycze)
1 mała cebula
sól
pieprz
majeranek

Przygotowanie

Farsz:
cebule posiekać w drobną kosteczke a następnie podsmażyć. Do cebuli dodać mięso i zalać wodą, gotować do momentu gdy woda wyparuje. Farsz przyprawić i odstawić do ostudzenia.

Ciasto:
wysypać mąke, dolewać do mąki gorącej wody i zgarniać suchą mąke od brzegów. Wody dolać tyle aby mniej więcej połowa mąki została sucha. Dodać żółtko , olej i sól, ciasto zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na moment. Następnie po kawałku rozwałkowywać, wykrawać kólka, nakładć farsz i lepić.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: