Bananowik

Składniki

BISZKOPT

1 szklanka mąki tortowej
14 łyżek cukru
9 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA BANANOWA

1500g bananów
1,5 szklanki cukru pudru
250g margaryny
3 żółtka
3 opakowania galaretki żółtej ( po 90g)

PONADTO:

3 opakowania czerwonej galaretki ( po 90g )
6 łyżek cukru pudru
3 białka

Przygotowanie

Biszkopt

jaja ubic z cukrem na jednolita mase

wsypac mąke i proszek do pieczenia, wymieszac

ciasto wlac na blache o wymiarach 24×39

piec w temp. 180 przez 30 minut

masa bananowa

żółta galaretke rozpuscic w 600ml goracej wody

margaryne utrzec z cukrem i żółtkami na jednolita mase. Dodawac po łyżce zmiksowanych bananów

dodac połowe tężejacej galaretki ( żółta)

ciasto bananowe

na ostudzony biszkopt wyłożyc mase bananowa i wstawic do lodówki

białka ubic na sztywno z cukrem wlac druga połowe żółtej galaretki i polaczyc.wyłożyc mase bananowa

czerwona galaretke rozpuscic w 600ml wody

gdy masa zastygnie wylac galaretke i wstawic do lodówki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: