Schabowa rolada z boczkiem i szpinakiem

Składniki

– 2 kg schabu bez kości
– 200 g mrożonego szpinaku
– 300 g wędzonego boczku
– 1 jajko
– 3 pory
– olej, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Przygotowanie

1. Mięso naciąć na dłuższem brzegu, tak aby powstał prostątny plaster, trochę rozbić i natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem.
2. Szpinak smażyć na patelni, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, na koniec dodać jajko.
3. Na mięso wyłożyć szpinak, plastry boczku posypane papryką, pory, lekko posolić, zwinąć i związać nicią, spiąć wykałaczkami.
4. Mięso obsmażyć na oleju, włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać wodą i piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 45 minut. Co jakiś czas trzeba ją obracać i polewać sosem, można dolać trochę wody. Na 20 min. przed końcem zdjąć przykrycie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: