Boloński tort naleśnikowy

Składniki

5 – 6 naleśników usmażonych wg. własnego przepisu na większej patelni (ok 22 – 24 cm)50 – 60 dag mięsa mielonego 1 duża cebula
1 duża marchewka
30 dag pieczarek
1 – 2 pomidory
mały kawałeczek selera (niekoniecznie)
koncentrat pomidorowy
1 opakowanie sosu FIX do spaghetti Bolognese lub Neapoli
przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, papryka słodka, papryka ostra, sos sojowy
ok. 15 dag sera żółtego
olej

Przygotowanie

Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Na rozgrzany olej włożyć mięso mielone i smażyć ciągle mieszając i rozdrabniając mięso (mają być takie drobne kawałeczki). Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę i pomidory. Razem smażyć kilka minut, tak żeby odparować nadmiar soku . Sos zagęścić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku wg własnego uznania. Sos podzielić na 4 lub 5 części (w zależności od tego ile mamy naleśników).
W tortownicy układać warstwami: naleśniki i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik.
Sos do spaghetti przygotować w ok. 200 ml wody, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego sosu zetrzeć ser i wymieszać. Polać wierzch tortu. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200 st.C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: