Sos staropolski

Składniki

– 1 dkg suszonych grzybów
– cebula
– 8 dkg wędzonego boczku
– ogórek kiszony
– przecier pomidorowy/ mała puszka/
– 1/2 łyżeczki musztardy
– kostka rosołowa
-cukier, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, mąka

Przygotowanie

Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki.
Cebule drobno pokroić, podsmazyć na smalcu, dodać 1 łyzke maki, podrumienić, rozprowadzić wywarem z grzybów, dodać przecier pomidorowy,boczek i ogórek pokrojone w paseczki, grzyby, przyprawić. Zagotować.

Jest to pyszny sos do wczesniej usmazonych kuleczek z mielonego mięsa / wielkosci orzecha wloskiego/ lub do pieczeni. Szczerze polecam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: