Sałatka po galicyjsku

Składniki

10 jaj,
1 cebula,
1 zielona sałata,
kilka gałązek zielonej pietruszki.
Sos:
3 łyżki majonezu,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie

Jaja umyć, włożyć do ciepłej wody, gotować 10 min. Po ugotowaniu włożyć do zimnej wody na kilka minut. Obrać, posiekać. Zieloną sałatę umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie oliwę z solą, pieprzem i cukrem. Dodawać po łyżeczce do majonezu, ciągle mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Pod koniec dodać musztardę i dobrze wymieszać. Do dużej miski włożyć posiekane jaja i cebulę. Zalać sosem, wymieszać. Z masy tej formować łyżką porcje wielkości jaja. Układać na płaskim półmisku wyłożonym listkami zielonej sałaty. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z pieczonym mięsem i marynowanymi grzybami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: