Zupa-krem z brukselki

Składniki

Półtora litra wywaru z włoszczyzny
25 dag brukselki (może być mrożona)
ewentualnie mały seler
2-3 szt. ziemniaka
około pół szklanki śmietany 18%
przyprawa do zup (łyżka)
2-3 łyżki startego żółtego sera

Ilości można podwoić, w zależności ile osób zasiądzie do stołu.
Zupę podawać najlepiej w małych miseczkach,filiżankach lub bulionówkach.

Przygotowanie

Umyte brukselki oraz drobno pokrojony seler, ziemniaki w kostkę włożyć do garnka z wywarem i zagotować. Po 20 minutach wyjąć miękkie warzywa,zmiksować w blenderze i włożyć z powrotem do garnka z wywarem. Zagotować zupę,przyprawić, zdjąć z ognia i po chwili, gdy przestanie wrzeć podprawić śmietaną, ale niekoniecznie i startym serem, starannie wymieszać. Podawać z małymi grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym. Śmietanę można podać osobno, “kleksem” na zupę.

Tak samo można przyrządzić zupę-krem z kalafiora lub brokułów. Pyszne!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: