Curry – domowa przyprawa

Składniki

4 suszone papryczki chili
lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki kminku
25g owoców kolendry
1 łyzeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1 łyżeczka pieprzu ( mieszanka kolorowa)
1 łyżeczkanasion kozieradki

Przygotowanie

Przyprawy (bez imbiru i kurkumy i pieprzu cayenne )prażymy na średnim ogniu aż sciemnieją to jest 3-4 minuty.Ostudzić i zmielić dodać imbir i kurkumę.Przechowywać w szczelnym pojemniku

Hinduskie gospodynie same przygotowują tę ziołowo-korzenną mieszankę, biorąc do każdej potrawy inny zestaw składników. Niektóre odmiany curry od lat pozostają w Indiach ścisła tajemnicą rodzinną.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: