szodon – sos z wina

Składniki

2-3 żółtka
6-8 dkg cukru
1/4 litra wina białego słodkiego
skórka cytrynowa / niekoniecznie /
podana ilość składników wystarczy na 4 osoby

upieczony biszkopt / wielkość zależy od ilości osób, które będą jadły /

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem, następnie ubijać na parze.
Dodawać stopniowo gorące wino. Ubijać aż sos zgęstnieje, przyprawić startą skórką cytrynową.
Sos podawać tuż po ubiciu, aby piana nie opadła.
kroimy duży kawałek biszkoptu i polewamy obficie sosem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: