Biszkopt syrenka

Składniki

jajka – 6 szt,
mąka – 1,5 szkl,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
ocet – 1 łyżeczka,
woda – 1,5 szkl,
cukier – 1/2 szkl,
margaryna – 3/4 kostki,
kakao – 2 łyżki,
spirytus – 1 kieliszek,
aromat rumowy,
śmietana 30% – 400 g,
cukier puder – 1 łyżka,
cukier waniliowy – 1 opak,
gorzka czekolada – 1 tabliczka.

Przygotowanie

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jajecznej.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni C. przez 30 minut.
Do naczynia wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy 1/4 kostki margaryny i kakao. Zagotowujemy.
Gdy ostygnie, do zalewy dodajemy aromat i spirytus.
W upieczonym biszkopcie robimy dziurki i zalewamy zalewą.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
Krem nakładamy na nasączony biszkopt .
czekoladę i 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy nad parą, nie gotujemy!!!.
Z polewy czekoladowej robimy na kremie paski.
Przed podaniem ciasto mocno chłodzimy.

Przepis znalazłam przed kilku laty w “Chwili dla Ciebie”.. Od tej pory często gości na moim stole.

Jest po prostu pyszny.
Olśni nawet najwybredniejszych gości, będą oni tak samo zaskoczeni jego smakiem jak ja byłam na początku.
Dziś zrobiłam to ciasto, jakpo jedno z trzech na urodziny zięcia.

Wyszło dziś troszkę niższe, bo zamiast w tortownicy, zrobiłam je w kwadratowej blaszce,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: