Śledzie z jabłkami w śmietanie

Składniki

1 kg matiasów
150g octu (10%)
5 średnich cebul
4 średnie jabłka kwaśne (szara, złota Reneta)
1 Mix Sałatka Grecka firmy Kotani
1 Mix Sałatka Tzatziki firmy Kotani
1 jogurt Bałkanski (340g)
1 majonez Winiary (0,5kg)

Przygotowanie

Matiasy moczymy przez pół godziny w wodzie z dodatkiem octu. Cebulę jabłka urzec na grubej tarce do jarzyn (ja to robie w tarce jarzynowej zelmera) Jogurt oraz majonez i oba Mixy wymieszać razem robotem. Wymoczone matiesy kroimy w kosteczkę dodajemy starte cebule i jabłka i mix majonezowo jogurtowy wszystko dokładnie wymieszać przełożyć do pojemnika i pozostawić na noc w lodówce. Podawać, z czym kto woli pieczywo razowe z masełkiem lub tez równie dobrze smakują z młodymi ziemniaczkami. Polecam Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: