Kluski Śląskie Pyszne

Składniki

1 kg. ziemniaków
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Przygotowanie

Ziemniaki obrać,ugotować, zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praske

Dodać mąke ziemniaczaną oraz jaja i sól

Zagnieść gęste ciasto ( jeśli ciaso jest za rzadkie , dodać mąki) i formować kulki.Palcem wyciskać w środku wgłębienie.

Gotować w osolonej wodzie . Kiedy kluski wypłyną na wierzch gotować 3 minutki . Wyjąć polać sosem lub podać ze śmietaną i cukrem.

Przepis pochodzi z książki ,, Specjały Polskiej Kuchni,,

Wiem,że kluski w moim wykonaniu nie są idealne ale są naprawde bardzo smaczne .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: