Państwo Jajeczni

Składniki

jajeczka przepiórcze (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)
marynowane kapelusze grzybków (j.w.)
krążki marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej – j.w.)
kawałek papryki marynowanej
kilka grubszych plastów sera żółtego, twardego (min.5mm)
kilka łodyżek natki pietuszki
kilka listów sałaty
wykałaczki lub szpadki

sos:
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
do smaku: sól i pieprz biały mielony

Przygotowanie

Państwo Jajeczni przybyli na party…

Grzybki odsączamy z marynaty. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, delikatnie obieramy ze skorupek. Wkładamy do słoiczka i zalewamy octową marynatą od grzybów, odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Następnie dokładnie osączamy
Łodyżki natki tniemy na kawałeczki dł. ok 5mm i robimy oczka wciskając je w jajka. Buzie robimy z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykrawamy kółka kieliszkiem albo tniemy je na kwadraty – to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego.
Montujemy ludki – na krążku sera kładziemy krążek marchewki, na to stawiamy jajeczko i nakładamy kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) – całość spinamy od góry wykałaczką. Ludki ustawiamy na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podajemy z sosem.

Sos: jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Podajemy do jajek, koreczków, jako dip do warzyw…

Leave a comment